Koksowo – naukowo czyli dlaczego olej kokosowy jest the best

http://heavenlyhomemakers.com/
Pomimo tego, że kokosy znane są ze swoich
właściwości zdrowotnych wynikających z dużej zawartości błonnika i substancji
odżywczych, to olej kokosowy sprawia, że jest to tak niezwykły środek spożywczy
oraz lekarstwo.
Niegdyś kokos uważany był za niezdrowy z uwagi na
wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, obecnie wiadomo jednak, że
tłuszcz w oleju kokosowym różni się od niemal wszystkich tłuszczów przez
zawartość dobroczynnych właściwości. Kokos zyskuje należną mu od dawna sławę
jako zdrowotny, odżywczy element diety.
Po przeprowadzeniu badań okazało się, że
wrzucenie oleju kokosowego do tego samego worka co tłuszcze pochodzenia
zwierzęcego (smalec, masło, śmietana) to wielka pomyłka.
Naukowcy
dowiedli, że olej kokosowy to jeden z najlepszych tłuszczów dla
człowieka a kwasy tłuszczowe nasycone pochodzenia roślinnego nie tylko
nie szkodzą zdrowiu ale pomagają je poprawić.
Olej kokosowy opisywany jest jako „najzdrowszy
olej na ziemi”. To dość niezwykłe stwierdzenie. Co sprawia, że olej kokosowy
jest tak dobry? Co powoduje, że jest inny od reszty olejów, a zwłaszcza od
innych tłuszczów nasyconych?
Różnica znajduje się w cząsteczce tłuszczu.
Wszystkie tłuszcze i oleje składają się z molekuł zwanych kwasami tłuszczowymi.
Są dwa sposoby na klasyfikację kwasów tłuszczowych. Pierwsza, którą zapewne już
znacie, polega na nasyceniu. Istnieją tłuszcze nasycone, jednonienasycone i
wielonienasycone. Inny sposób klasyfikacji polega na wielkości cząsteczki lub
długości łańcucha węglowego w każdym kwasie tłuszczowym. Kwasy te składają się z
długich łańcuchów atomów węgla połączonych z atomami wodoru. W tej klasyfikacji
mamy kwasy tłuszczowe krótkołańcuchowe (short-chain fatty acids – SCFA),
średniołańcuchowe (medium-chain fatty acids – MCFA) i długołańcuchowe
(long-chain fatty acids – LCFA). Olej kokosowy składa się głównie z kwasów
tłuszczowych średniołańcuchowych zwanych średniołańcuchowymi
trójglicerydami.
Zdecydowana większość tłuszczów i olejów, które
spożywamy – nasycone lub nie, pochodzenia roślinnego czy zwierzęcego – są
złożone z długołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Odsetek ten wynosi od 98% do
100%.
Rozmiar kwasu tłuszczowego jest niezwykle ważny.
Dlaczego? Bo nasze ciało metabolizuje każdy rodzaj kwasu tłuszczowego inaczej, w
zależności od jego rozmiaru. Fizjologiczne efekty MCFA zawartego w oleju
kokosowym są inne od LCFA, który znajduje się znacznie częściej w pożywieniu,
które przyjmujemy. Nasycone kwasy tłuszczowe w oleju kokosowym są w
przeważającej części średniołańcuchowe. Kwasy tłuszczowe zawarte w mięsie,
mleku, jajkach i roślinach (włącznie z niemal wszystkimi olejami roślinnymi),
nasycone czy nie, są kwasami długołańcuchowymi.
Kwasy MCFA różnią się znacznie od LCFA. Nie mają
negatywnego wpływu na cholesterol i pomagają chronić przed chorobami serca. MCFA
pomagają obniżyć ryzyko wystąpienia miażdżycy. To głównie dzięki zawartości MCFA
olej kokosowy jest tak wyjątkowy i dobroczynny.
Bardzo mało jest dobrych źródeł MCFA. Zdecydowanie
najlepszymi są olej kokosowy i palmowy.
(fragment artykułu Coconut Research Center, tłumaczenie z języka angielskiego mgr Marcin Wysokiński)

1 Comment

Add Yours
  1. 1
    Sandra

    Znam olej kokosowy i bardzo go lubię. Używam go najczęściej jako balsamu do ciała. Świetnie się spisuje w tej roli!
    Dotychczas miałam do czynienia tylko z olejem kokosowym rafinowanym, a więc bezzapachowym. Bardzo chętnie wypróbowałabym nierafinowany. Wyobrażam sobie ten zapach…
    Czasem zdarza mi się smażyć na oleju kokosowym. Ponieważ olej rafinowany jest bezzapachowy, więc można smażyć na nim zarówno potrawy słodkie jak i słone.

    Używam również indyjskiego olejku Bhringraj do olejowania włosów. Jest to olej kokosowy z dodatkiem ziół indyjskich. Świetna odżywka do włosów.
    Niedawno kupłam sobie olej Monoi. Jest to macerat kwiatu gardenii tahitańskiej (tiare) w oleju kokosowym. Ten olej o pięknym, kwiatowym zapachu też służy mi do ciała.

    Niedawno zrobiłam masło do ciała na bazie karite z dodatkiem różnych olejów. Następne będzie z olejem kokosowym.

    Olej kokosowy to wszechstronny i wartościowy tłuszcz mający wiele zastosowań zarówno kulinarnych jak i kosmetycznych.

Dodaj komentarz