Gamma-oryzanol – zastosowanie w medycynie i kosmetologii

Olej ryżowy zawiera składnik, który jest dla niego charakterystyczny i odpowiada za jego niezwykłe działanie.

Jest to tzw. GAMMA-ORYZANOL.

Oryzanol wyizolowany został z ryżu w roku 1950. Jest to kompleks estrów fitosteroli i kwasu felurowego oraz innych związków organicznych. Pozyskuje się go z oleju z otrębów ryżowych. 

Początkowo oryzanol służył jako lek na lęki (poprawia kondycję psychiczną i pozytywnie wpływa na samopoczucie stymulując wytwarzanie endorfin) a następnie leczono nim menopauzę, gdyż wykazuje potencjał modulujący poziom hormonów płciowych.

Od końca lat 80 ubiegłego wieku z użyciem oryzanolu przeprowadza się terapie antynowotworowe oraz obniżające stężenie cholesterolu i triglicerydów we krwi.
Oryzanol zmniejsza poziom  złego cholesterolu w osoczu oraz hamuje przyswajanie go z pożywienia.

Gamma-oryzanol jest naturalnym antyoksydantem. Aż 10 razy silniejszym niż witamina E. Dzięki temu ma niezwykłe działanie antynowotworowe i przeciwstarzeniowe – ochrania komórki przed uszkodzeniem ich DNA. 

Suplementacja oryzanolem jest wskazana dla sportowców. Pozwala zwiększyć
siłę i wydajność mięśni oraz zredukować tkankę tłuszczową. 

W pielęgnacji urody oryzanol dostarczany skórze najlepiej w postacji oleju ryżowego ma działanie odmładzające ponieważ hamuje procesy starzeniowe i stymuluje procesy naprawcze skóry. 

Poprawia napięcie skóry, niweluje plamy, zmarszczki, cienie i obrzęki. Zmniejsza plamy starcze.

Dodatkowo składnik ten reguluje działanie gruczołów łojowych, ma działanie przeciwzapalne i chroni przed promieniowaniem UV.
Oryzanol w naturalnej postaci w ilości 1-2% występuje w  oleju ryżowym Sunniva Med 50 ml/ ok. 7,50 zł

Do 21 kwietnia 2013 roku Blogerki  olejek ryżowy mogą otrzymać do testów  zgłaszając się tu.

Inne nazwy gamma-oryzanolu: calclate, gamma-Oz gammariza, oryzanol i OZ thiaminogen

Seria artykułów na temat olejku ryżowego:
 
Olej ryżowy – wprowadzenie  
Gamma-oryzanol – zastosowanie w medycynie i kosmetologii
Olej ryżowy – młodość w zasięgu ręki i portela
Ryżowe kosmetyki do zrobienia w domu

8 Comments

Add Yours

Dodaj komentarz